Hvad børn ikke ved … har de ondt af:
En bog for den, som søger en praktisk og inspirerende tilgang til at skabe gode samtaler med børn og familier om de svære emner, som f.eks. når forældre er ramt af psykiske lidelser.
Børn er altid involverede i det, der foregår omkring dem. Også i det, der ikke bliver omtalt. Fortielser er derfor ikke gode gaver til børn, der søger at forstå sig selv og finde sammenhæng i tilværelsen.
Tavsheden pakkes ofte ind i forklaringer som: ”Vi vil beskytte børnene”, og ”De skal ikke involveres”, og der bindes sløjfer med ordene: ”De er for små til at forstå”, ”De ser ud til at have det fint” osv.
Både udviklingspsykologien, neuropsykologien, børnene selv og al sund fornuft har imidlertid længe fortalt os, at børn har brug for af få empatisk og klar besked om det, der foregår i den virkelighed, de lever i. Det gælder selvfølgelig især det, der sker i deres familie.
Hvad børn ikke ved ... har de ondt af er en opdateret og gennemskrevet udgave af bogen fra 2002. Den er skrevet med tanke på forældrene, pædagogen, sygeplejersken, læreren, naboen, psykologen, lægen, mosteren, socialrådgiveren, plejeforælderen, præsten m.fl. og er tænkt som vejledning og inspiration til både professionelle og forældre til de gode samtaler, som letter og skaber en ny og tillidsfuld kontakt mellem børn og forældre.
Bogen er krydret med en lang række levende eksempler fra forfatterens utallige familiesamtaler med sindslidende forældre og deres børn.
Stine Tofte, klinisk børnepsykolog, skrev i en mail denne spontane hilsen:
"Kære Karen
Jeg er netop ved at læse din bog: ‘Hvad børn ikke ved... har de ondt af’. Det er en af de bedste bøger, jeg nogensinde har læst. Den giver SÅ god mening :)
Jeg er klinisk børnepsykolog og netop uddannet Spædbarnsterapeut.
Det er igennem denne uddannelse, din bog blev anbefalet. Den bør ALLE, der er i berøring med børn, læse!
Jeg har i mange år arbejdet med komplicerede familiesager og seksuelle overgrebssager og til august starter jeg som privatpraktiserende sammen med en kollega.
Der er SÅ mange gode og vigtige ting fra din bog, som jeg vil tage med mig - og hvor bliver jeg optaget af arbejdet med børn af psykisk syge forældre! Det tror jeg gerne, jeg vil prøve at have lidt mere fokus på i vores praksis.
Tak for din indsats og inspiration!
De kærligste hilsner
Stine Tofte"
Benedicte Schilling i Psykolog Nyt
Dr. Elspeth McAdam Child Psychiatrist
Benedicte Schilling Cand. psych. aut.
Simon Burton Systemic Psychotherapist
Bogen er en gave til de, der ønsker at forstå børn, og som ønsker at lade denne forståelse danne grundlag for deres relation med både børn og forældre.Utallige eksempler viser os noget, jeg også selv har erfaret: at hvis vi lader børn finde ud af os, vil de også blive i stand til at bruge os.
Fra bogens forord af Kari Killén
Karen Glistrups bog er enestående fordi den handler om, hvordan vi kan være med til at give børn noget, der for alvor beriger deres tilværelse.
Jesper Juul